Eendraadschema
Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!
Een eendraadschema en een situatieschema zijn beide onderdeel van een elektriciteitsplan. Het eendraadschema en situatieschema geven samen een overzicht van de elektrische installatie in uw woning. U vindt hier meer informatie over het samenstellen van de schema’s en het verslag na de controle van uw installatie. Ziet u het opstellen van het eendraads- en het situatieschema niet helemaal zitten? Laat dit door een vakman doen.
Start nu uw gratis offerteaanvraag!
Via het contactformulier vraagt u gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Na het vergelijken van de offertes kunt u altijd de elektricien met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen!
Hoe werkt het?
Wanneer is een eendraadschema nodig?
In sommige gevallen is het verplicht of erg handig om een eendraadschema te hebben. Een elektriciteitsplan met daarin een situatieschema en eendraadschema is erg handig wanneer u bezig gaat met elektriciteit leggen. Het helpt namelijk bij de overweging wat en hoe u iets moet uitvoeren. Het is daarom verstandig om tijdens het klussen een eendraadschema bij de hand te houden. Daarnaast moet een elektriciteitsplan aanwezig zijn als er een keuring van de elektrische installatie plaatsvindt. Zonder een elektriciteitsplan zal een keuring van de installatie niet doorgaan. Elke woning moet bovendien een keuringsverslag en elektriciteitsplan bezitten. Dit zogenaamde elektrisch dossier hebt u nodig bij de verkoop van uw woonhuis.
Eendraadschema tekenen
Elektrische symbolen, letters en nummers geven alle kabels en leidingen schematisch weer in het eendraadschema. U mag een eendraadschema zelf tekenen, het is echter tevens mogelijk om hierbij gebruik te maken van een professioneel programma. Bij het samenstellen van een eendraadschema wordt elke leiding aangegeven met een letter. Hetzelfde geldt voor de schakelaars in de zekeringkast. Tijdens het tekenen krijgt elk aftakpunt per stroombaan een nummer. U gebruikt symbolen voor schakelaars, stopcontacten, lichtpunten en aftakdozen. Daarnaast worden leidingtypes, het aantal geleiders, de doorsnede en de plaatsingwijze aangegeven met symbolen. Ook de kenmerken en het type differentieelschakelaars geeft u hiermee aan.
Situatieschema
Een eendraadschema geeft alle leidingen en kabels schematisch weer. Waar deze elementen zich bevinden wordt aangegeven in het situatieschema. Het situatieschema is duidelijker dan het eendraadschema. Het situatieschema is echter wel iets minder compact. Als u een situatieschema maakt begint u met het tekenen van een grondplan van uw huis. Hierop geeft u aan welke aansluitingen van elektriciteit waar komen of wat u wilt veranderen. U kunt een situatieschema per aparte kamer tekenen, maar tevens voor de hele woning. U gebruikt hiervoor dezelfde symbolen als bij het eendraadschema. Een eendraad- en situatieschema van een huis met domotica zal er een stuk uitgebreider uitzien dan een woning voorzien van een klassieke elektrische installatie.
Keuringsverslag
Een keuring van de elektrische installatie moet plaatsvinden in verband met de veiligheid van u en uw woning. Na een keuring weet u zeker dat alle elektriciteit juist is geïnstalleerd en aangesloten. Een keuring is verplicht tijdens de verkoop van een huis gebouwd voor 1 oktober 1981. Daarnaast is een keuring verplicht na het wijzigen, renoveren, installeren of herkeuren van een elektrische installatie. U ontvangt een keuringsverslag na een positieve keuring van uw elektrische installatie. Dit keuringsverslag is nodig wanneer een nieuwe installatie in gebruik wordt genomen. Tijdens de verkoop van een huis moet een keuringsverslag gecontroleerd worden. Het keuringsverslag en het elektriciteitsplan vormen samen het elektrisch dossier van een huis.
AREI
In het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties (AREI) staan wettelijke voorschriften met betrekking tot elektrische installaties. Het AREI bevat onder andere beschermingsmaatregelen tegen effecten van elektriciteit. Daarnaast bevat het AREI voorschriften in verband met het gebruik en de keuze van elektrische apparaten, machines en leidingen. Het AREI is van toepassing op installaties geplaatst na 1 oktober 1981. Wanneer u een elektrisch schema wilt lezen of tekenen, dan is het handig als u alle elektrische symbolen kunt gebruiken en erkennen. De symbolen zijn vastgelegd in overeenstemming met het AREI. Uw elektriciteit wordt bovendien gekeurd volgens de richtlijnen van het AREI.
Prijs
Het is erg belangrijk dat de elektriciteit in uw woonhuis veilig is. U bent natuurlijk benieuwd naar de prijzen van een keuringsverslag en een elektriciteitsplan. De prijs van een elektriciteitsplan hangt af van verschillende factoren. U kunt een elektriciteitsplan laten maken door een elektricien. De kosten hiervan hangen onder andere af van de grootte van uw woonhuis. Het opmaken van een elektriciteitsplan kost gemiddeld €150,-. Het is echter tevens mogelijk om het eendraadschema en situatieschema zelf te tekenen. In dat geval kost het maken van een elektriciteitsplan niets. Het elektriciteitsplan behoort wel aan bepaalde eisten te voldoen voor een keuring. De kosten van de keuring van elektriciteit bedragen circa €200,-.
Besparen? Vergelijk gratis offertes!
Gaat uw installatie gekeurd worden? U moet verplicht een plan van de elektriciteit bij de hand hebben. U kunt deze zelf opstellen maar het is tevens mogelijk om dit te laten doen door een vakman. Dit scheelt u een hoop tijd en moeite. Jan Cools is een netwerk van ervaren en erkende elektriciens. U neemt eenvoudig contact op.
Start nu uw gratis offerteaanvraag!
Vul het contactformulier in en wij sturen u vervolgens offertes van verschillende elektriciens toe. Deze vergelijkt u zelf waarna u de elektricien met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiest. Het aanvragen van offertes is kosteloos en geheel vrijblijvend. We helpen u graag!