Zekeringkast
Een zekeringkast, ook wel verdeelkast of groepenkast genoemd, wordt veelal gezien als het hart van de elektrische installatie. De zekeringkast stuurt stroom naar onderdelen zoals stopcontacten en verlichting. Zoekt u een elektricien voor het installeren van de aardlekschakelaar of het bekabelen van de zekeringkast? U zit hier goed! Bij ons netwerk zitten vele elektriciens aangesloten. Vraag via het contactformulier op de offertepagina geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Vervolgens vergelijkt u deze zelf op prijzen. Hierna kiest u de elektricien met de beste voorwaarden en de laagste prijs. U bent tevens van harte welkom als u vragen over de aardlekschakelaar of het bekabelen van de zekeringkast hebt.
Hoe werkt het?
Verliesstroomschakelaar
In elke zekeringkast zit een verliesstroomschakelaar, ook wel aardlekschakelaar genoemd. De verliesstroomschakelaar is een schakelaar die automatisch werkt. De aardlekschakelaar meet stroom die de installatie ingaat (L1) evenals de hoeveelheid stroom die eruit gaat (N). Beide hoeveelheden moeten even groot zijn. Zodra verliesstroom van een bepaalde grootte optreedt maakt de aardlekschakelaar de elektrische installatie spanningsloos. De aardlekschakelaar beschermt op deze manier u en uw huisgenoten tegen elektrische schokken. Een aardlekschakelaar bevindt zich altijd aan het begin van de installatie, dit is de hoofdaardlekschakelaar van 300 mA. Bij een kring zit de extra verliesstroomschakelaar van 30 mA, voor vochtige ruimtes.
Groepenkast uitbreiden
Als u al uw apparatuur tegelijk gebruikt en u hebt onvoldoende groepen, dan springen de zekeringen. Hebt u meer groepen nodig? U kunt de stoppenkast uitbreiden of verzwaren. De groepen hebben vaak een max van 16 ampère. De max beveiligt de groep tegen kortsluiting en overbelasting omdat een groep niet meer dan 3600 Watt aankan. Wanneer de groepen goed verdeeld zijn gaat de benodigde stroom naar het apparaat zonder dat de verliesstroomschakelaar uitslaat. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u de droger en wasmachine op dezelfde groep aansluit en tegelijk aanzet. Vroeger werden er veel minder apparaten gebruikt, er waren dus ook minder groepen nodig.
Zekeringkast vervangen
Wilt u de verdeelkast vervangen? Het vervangen van de verdeelkast gebeurt meestal wanneer het aantal apparaten wordt uitgebreid of indien de verdeelkast simpelweg te oud is. Een oude verdeelkast is voorzien van smeltzekeringen. Wanneer de zekeringen de beveiligende werking heeft uitgeoefend moet de smeltzekering vervangen worden. Een nieuwe zekeringkast heeft een installatieautomaat. Als de hoeveelheid binnenkomende stroom in de verdeelkast te groot is, dan onderbreekt de installatieautomaat dit circuit. Nadat een installatieautomaat in werking is getreden, kan hij direct weer gebruikt worden. Bij een zekeringkast met smeltzekeringen in plaats van een installatieautomaat is dit niet het geval.
Zekeringkast aansluiten
Het aansluiten van de verdeelkast is een lastige klus. Zorg ervoor dat er genoeg opsplitsing van de kringen is bij het aansluiten en bekabelen van de zekeringkast. Bevestig eerst de aardingrails en de DIN-rails, hierop zult u de differentieelschakelaar en zekeringen/installatieautomaat aansluiten. Vervolgens moet u de verliesstroomschakelaar van 300 mA en eventueel de verliesstroomschakelaar van 30 mA aansluiten. Voeg vervolgens de zekeringen/installatieautomaat toe. Hierna kunt u deze en de verliesstroomschakelaar aansluiten op elkaar. Tot slot moet u de componenten op de rails op elkaar aansluiten. Bent u geen ervaren klusser? U kunt het bekabelen het beste door een elektricien laten doen.
Aarding
In het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) is aangegeven dat een aarding verplicht is. Een aarding voert eventuele aardlekstroom af via de aarde. Bij slechte isolatie van een toestel of indien er stroomverlies optreedt, dan zorgt de aarding ervoor dat dit wordt afgevoerd. Een aarding wordt via een metalen geleider in de grond gestopt. Daarmee zijn alle eventuele gevaarlijke elementen verbonden. Denk hierbij aan lichtpunten, stopcontacten, leidingen en het fornuis. Een aardingsscheider is tevens verplicht. De aardingsscheider meet en controleert hoeveel stroom er door de aarding kan vloeien. Deze zogenaamde spreidingsweerstand mag maximaal 30 ohm zijn. De verliesstroomschakelaar is een aanvulling op de aarding.
Meterkast verplaatsen
Het verplaatsen van de meterkast is een ingewikkelde en gevaarlijke klus. Het is mogelijk dat u een schok krijgt indien u niet weet waar u mee bezig bent. Mensen maken vaak de keuze om de meterkast te verplaatsen naar de kelder of de garage. Zo ontstaat een hoop extra ruimte in de gang, waar de meterkast meestal staat. Het slaan van een aardpen is verplicht, voor midden jaren 70 was dit echter geen vereiste. Tegenwoordig moet iedereen de aarding in de meterkast op orde hebben. De aarding zorgt ervoor dat de elektrische installatie heel blijft bij kortsluiting of blikseminslag zodat het vernieuwen van de elektra niet nodig is.
(her)Keuring elektriciteit
Wilt u uw woning verkopen? Een keuring van het elektra is verplicht als de woning is gebouwd voor 1 oktober 1981. Een keuring is tevens verplicht wanneer de laatste keuring van het elektra meer dan 25 jaar geleden is. Circa 33% van alle branden ontstaat door een defect aan elektra. Oude of slecht werkende elektriciteit is levensgevaarlijk. De inwoners lopen veel risico indien de veiligheid hiervan onvoldoende is. Twijfelt u of het elektra in uw woning een keuring goed zou doorstaan? Laat een elektricien uw elektra aan een keuring ondergaan. Is de uitslag van de keuring negatief? Binnen 18 maanden zal een herkeuring van de elektriciteit plaatsvinden.
Premie & prijs
Wilt u de zekeringkast vervangen? De prijs hangt af van verschillende factoren. Het merk van de zekeringkast is hier bijvoorbeeld van invloed op. Een aantal bekende merken zijn: Vynckier, Hager, Abb, Holec en Attema. De prijzen van het uitbreiden van de zekeringkast of het verplaatsen van de meterkast lopen erg uiteen. De kosten hangen vooral af van uw persoonlijke wensen en de staat van uw meterkast of zekeringkast. Wilt u een prijsindicatie? U kunt het beste offertes aanvragen. Gaat u de veiligheid van elektriciteit in uw woning verhogen door deze te vernieuwen? Sommige woningen komen in aanmerking voor een premie.
Besparen? Vergelijk gratis offertes!
Is de elektriciteit in uw woning afgekeurd? Het is erg gevaarlijk indien de elektriciteit in uw woning niet up-to-date is. Elektriciteit leggen is daarnaast niet voor elke klusser weggelegd. Wilt u de meterkast verplaatsen of de zekeringkast bekabelen? U kunt het beste een elektricien inhuren. Jan Cools is een netwerk van erkende elektriciens. Na het invullen van het contactformulier ontvangt u gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes. De offertes vergelijkt u zelf en vervolgens kiest u de elektricien met de beste voorwaarden en de laagste prijs. Met vragen over de aardlekschakelaar of het bekabelen van de zekeringkast of meterkast bent u tevens van harte welkom.